Kommunens tverrfaglige team består av ergoterapeut, fysioterapeut og sykepleier. Vi anbefaler å ta kontakt med teamet tidlig for å bli kjent og for å etablere gode muligheter for oppfølging. Vi kan gjennomføre tverrfaglige og individuelle hjemmebesøk for å kartlegge funksjonsnivå, ressurser og utfordringer innenfor daglig fungering, fysisk funksjon og sykdomsutvikling.

Det trengs ikke henvisning til ParkinsonNet, og det er ingen egenandel på tilbudet.

Ergoterapi

Ergoterapeuten kan bidra med å finne gode strategier for å mestre daglige aktiviteter til tross for motoriske og kognitive utfordringer. Merker du at aktiviteter i hverdagen er mer krevende og energinivået er redusert, kan ergoterapeut hjelpe med tiltak. Det kan for eksempel være energiøkonomisering gjennom strukturering og planlegging, alternative måter å gjennomføre oppgaver på, og bruk av hjelpemidler. Ergoterapeuten kan også ta kontakt med arbeidsgiver ved behov for tilrettelegging på arbeidsplassen.

Fysioterapi

Fysioterapeuten vil gi veiledning i trening og øvelser for å bedre fysisk kapasitet og funksjonell mobilitet. Dette vil holde personen med Parkinsons sykdom sprek, og samtidig forebygge sekundære muskel- og skjelettendringer etter hvert som sykdommen utvikler seg. Det er ønskelig å involvere fysioterapeut tidlig i diagnosen for veiledning om aktiv livsstil og relevant trening.

Sykepleie

Sykepleieren observerer symptomer og utvikling av sykdommen. De vil gi informasjon og veiledning i hvordan endringer i symptombildet kan håndteres, og administrere medisinske tiltak.
Samarbeid med andre fagpersoner for å oppnå best mulig symptomkontroll og livskvalitet er en viktig del av sykepleiefunksjonen. Sykepleieren bidrar til å opprettholde de daglige funksjonene. Sykepleier vil også være en ressurs for pårørende og kan veilede og støtte i denne rollen.