Vedtekter for SFO

Det vises til Opplæringslovens §13-7 med forskrift, hvor det står: 'Kommunen skal ha eit tilbod om skolefritidsordning før og etter skoletid for 1. - 4. klassetrinn.

 

1. Formål m.v. Det vises til Opplæringslovens §13-7 med forskrift, hvor det står:
'Kommunen skal ha eit tilbod om skolefritidsordning før og etter skoletid for 1. - 4. klassetrinn, og for barn med særskilte behov på 1.-7. klassetrinnSkolefritidsordninga skal leggje til rette for leik, kultur- og fritidsaktivitetar med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesser hjå barna. Skolefritidsordninga skal gi barna omsorg og tilsyn. Funksjonshemma barn skal givast gode utviklingsvilkår. Arealet, både ute og inne, skal vere eigna for formålet.'
2. Styring og organisering Levekårsutvalget har, på vegne av kommunestyret, ansvar for drift og tilsyn med skolefritidsordningene, heretter også kalt SFO. Administrativ styring av skolefritidsordningen foretas av oppvekstadministrasjonen med avdelingssjef som overordnet.
3. Eierforhold Kvæfjord kommune eier og driver skolefritidsordninger ved Borkenes skole, Vik oppvekstsenter og Flesnes oppvekstsenter. 
4. Foreldremedvirkning SFO er en avdeling i skolen. Foreldremedvirkningen i grunnskolen reguleres bl.a. av Opplæringslovens § 11-1, som foreskriver at det ved hver grunnskole skal være et samarbeidsutvalg med to representanter fra undervisningspersonalet, en fra andre tilsatte, to fra foreldrerådet, to fra elevene og to fra kommunen. Samarbeidsutvalget har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder skolen. I saker som gjelder SFO har daglig leder av SFO møte- og talerett.

Det skal også etter Opplæringslovens § 11-4 velges foreldreråd på hver skole. Foreldrerådet velger et arbeidsutvalg.

Ved siden av de utvalgene for foreldremedvirkning som reguleres i opplæringsloven, vil også slik medvirkning kunne finne sted i klasseforeldremøter og foreldremøter for SFO.

5.1. Generelt om opptak Søknad om opptak til skolefritidsordning skjer på kommunens hjemmeside. Rektor, eller den som rektor bemyndiger, foretar innstilling til opptak av barn. Administrasjonen foretar opptak til SFO.
Vedtak om tildeling av SFO-plass er å betrakte som enkeltvedtak, og kan etter gjeldende klagebestemmelser, påklages til formannskapet som er klagenemnd.
5.2 Kriterier for opptak Det blir bare gitt plass til barn som bor skolekretsen.
Barn på 1. og 2. klassetrinn prioriteres.For øvrig foretas opptak etter følgende kriterier:
  1. Barn med funksjonshemming skal ha prioritet ved opptak, dersom barnet etter en sakkyndig vurdering er funnet å kunne ha nytte av opphold i SFO (opp til 7. klasse).
    Dokumentasjon: Skriftlig tilråding fra sakkyndig instans, herunder lege fysioterapeut, PPD og evt. andre.
  2. Barn som omfattes av omsorgsvedtak og andre vedtak fattet av fylkesnemnda i medhold av Lov om barnevernstjenester, §4-12 og §4-4, fjerde ledd.
    Dokumentasjon: Utskrift av fylkesnemndas vedtak
  3. Barn som sikres plass i SFO som frivillig hjelpetiltak eller vedtak i medhold av lov om barnevernstjenester, §4-4, andre ledd. Dokumentasjon: Utskrift av barnevernstjenestens vedtak.
  4. Barn fra familier som har store belastninger pga sykdom eller funksjonshemming. Dokumentasjon: Skriftlig tilråding fra sakkyndig instans. Sakkyndig instans kan være lege, fysioterapeut evt. andre. Dokumentasjonen må bekrefte foresattes behov for daglig avlastning.
  5. Barnet mangler tilsyn fordi:
    - Forsørgeren er enslig og er/skal under utdanning.
    - Forsørgeren er enslig og er/skal ut i arbeidslivet.
    Som enslig forsørger regnes en foresatt som ikke er gift, ikke har inngått partnerskap eller ikke er samboende. Dokumentasjon: Det skal forevises dokumentasjon på skolegang.
  6. Barn fra andre kulturer/land bør prioriteres
  7. Begge foreldre er på skole.
    En av foreldrene er på skole, den andre i arbeid.
    Begge foreldre er i arbeid.
    Dokumentasjon: Det skal forevises dokumentasjon på skolegang.
5.3 Opptaksperiode Hovedopptak foretas i april og gjelder for neste skoleår dersom ikke annet fremgår av tildelingsbrev. Opptak kan også skje i løpet av skoleåret og gjelder ut inneværende skoleår. Endring av oppholdstid kan foretaes når situasjonen ligger til rette for det.
5.4 Oppsigelse Barnets foresatte må si opp plassen skriftlig med minst 1 mnd varsel. Oppsigelsesfristen gjelder fra den 1. hver mnd. Når forholdene ligger tilrette for det, og administrasjonen samtykker, kan oppsigelsestiden forkortes. Oppsigelse kan likevel ikke iverksettes etter 31.mars i barnehageåret. Ved flytting fra kommunen har administrasjonen fullmakt til å fravike oppsigelsesregler.
6.1 Daglig oppholdstid

SFO gir tilbud før/etter skoletid, tilpasset de enkelte klassetrinns timetall.

Timeplasser gjelder i skoleåret, men ikke i skolefri og ferier.

Helplasser gjelder i skoleåret, også i skolefri og ferier

I særskilte høve kan dagplasser kjøpes enkeltvis i den grad det er ledig plass.
Administrasjonen har fullmakt til å dispensere fra åpningstiden når dette er ønskelig, hensiktsmessig og/eller mulig.

Daglig oppholdstid er en del av avtalen mellom kommunen og foreldre. Skjer det gjentatte brudd på en slik avtale, for eksempel for sent hentede barn gjentatte ganger, kan det i ytterste konsekvens føre til oppsigelse av plass.

Det forutsettes at SFO-plass nyttes fullt ut. Ved stort fravær som ikke kan grunngis med sykdom eller lignende, kan SFO-plassen stå i fare. Samlet fravær uten grunn må ikke overstige 4 uker i løpet av en periode på 3 måneder.

Dersom det oppstår hendelser som gjør at SFO-plassen ikke kan nyttiggjøres over lengre tid, for eksempel plutselig sykdom eller lignende, gis administrasjonen fullmakt til å vurdere om det skal gis betalingsfritak. Det vil stilles krav om dokumentasjon i form av legeerklæring eller liknende.

6.2 Årlig oppholdstid SFO følger skoleåret som begynner ca. 20. august, men har åpent også i skoleferier og på skolefridager. I skoleferier og på skolefridager gir SFO et hedagstilbud, der åpningstida er fra kl. 07.00 - 16.30.
6.3 Ferieavvikling De barna som har hel- og halvplasstilbud skal ha fri fra SFO i minst 4 uker pr. år. Tre av ukene må fortrinnsvis tas sammenhengende i perioden 20.06 - 20.08. Barna kan i denne perioden holdes borte fra SFO i lengre tid, men en slik forlenget ferie gir ikke reduksjon av oppholdsutgifter.

Hvis barna skal avvikle ferie i et annet tidsrom enn nevnt foran, må skriftlig søknad sendes SFO i god tid for å få det godkjent som ferie.

Personalet deles i feriepuljer, og bemanningen settes opp i forhold til registrert behov. Borkenes SFO samarbeidfer med barnehagene under ferieavvikling i 4 uker fra og med medio juli. Jfr Kommunestyresak 75-11

Julaften, nyttårsaften og alle bevegelige helligdager er SFO stengt for barn. Dagen før skjærtorsdag stenger SFO kl. 12.00.

I forbindelse med jul og påske vil behov for SFO-plass bli registrert da personalet kan avvikle avspasering for medgått møtetid i forbindelse med personal- og foreldremøter.

De tilsatte i SFO har 5 planleggingsdager pr. år. Det vises til skoleruta. Disse planleggingsdagene gir ikke grunnlag for reduserte oppholdsutgifter.

7. Betalingssastser/foreldrebetaling Betalingssatser fastsettes årlig av kommunestyret. For helplass betales det i 11 måneder i året. Av praktiske årsaker er august betalingsfri måned. For timebasert tilbud betales det i 10 måneder i året.

Betaling for opphold i SFO skal finne sted innen forfallsdato til Kvæfjord kommune. Dersom det ikke er betalt for opphold i SFO innen 2 måneder etter hovedforfall, vil plassen bli sagt opp. Jfr. lov om renter ved forsinket betaling av 17.12.76 nr 100 samt inkassoloven av 13.05.88 nr. 26 med forskrift.

Ut fra intern arbeidsfordeling i administrasjonen, behandler økonomikontoret alle forhold vedr. betaling av SFO-plassene.

8. Leke- og oppholdsareal Skolefritidsordningen får stilt til disposisjon tilfredsstillende leke- og oppholdsarealer i og ved skolebyggene. Etter loven skal arealet, både ute og inne, være egnet til formålet. Leke- og oppholdsarealet skal være i samsvar med forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler mv., der det bestemmes at det ved beregning av antall elever i klasserom bør planlegges etter en arealnorm på minimum 2 kvm. pr. elev. Ved varierte arbeidsformer og spesielt utstyr, må arealet være noe større, ca. 2.5 kvm. pr. elev.
9.1 Ledelse Skolefritidsordningen er en pedagogisk virksomhet og skal ha en daglig leder med pedagogisk utdanning. Det kan gis dispensasjon fra utdanningskravet. Rektor har det overordnede pedagogiske og administrative ansvaret for virksomheten. Det bør legges til rette for at barna skal få reell innflytelse på innhold og rutiner, organisering og struktur i skolefritidsordningen.
9.2 Bemanning SFO med mer enn 8 barn bør ha mer enn en tilsatt. En avdeling kan ha inntil ca. 20 barn og skal ha to tilsatte, leder og assistent.I skolefritidsordninger med 60 barn eller mer skal det som hovedregel tilsettes daglig leder i hel stilling. I mindre skolefritidsordninger kan daglig leder også utføre andre arbeidsoppgaver utover funksjonen som daglig leder. Det foretas en forholdsmessig reduksjon av tid til ledelse, dog slik at minimum 20% av hel stilling skal avsettes til ledelse. Øvrige tilsatte som gis ansvar for gjennomføring av aktiviteter skal gis nødvendig tid til planlegging/tilrettelegging. Slik tilrettelegging/planleggingstid skal inngå i ukeplanene og utgjøre gjennomsnittlig minst 5% av arbeidstiden. Planlegging/tilrettelegging skal foregå innenfor den ordinære arbeidstid Jfr. KS B-rundskriv 8/2000.
10. Helse og hygieniske forhold Krav om helsevern i skoler er hjemlet i 'Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.m'. Ifølge forskriftenes §1 er formålet å bidra til at miljøet bl.a. i skoler fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold, samt forebygger sykdom og skade.
I tillegg gjelder de krav om forebygging av skade og ulykker som følger av andre lover og forskrifter, deriblant opplæringsloven og deler av arbeidsmiljøloven som er gjort gjeldende for ulike opplæringssituasjoner.
Helsemyndighetene i kommunen har tilsyn med helse og hygieniske forhold i skolene, inklusive SFO.

Skolens rektor avgjør om et barn på grunn av sykdom, midlertidig eller inntil en uke, ikke kan være i SFO av hensyn til barnet selv eller de andre barna.

Ved ulykker, sykdom eller mistanke om epidemi, avgjør daglig leder om lege må kontaktes. Foreldrene/de foresatte varsles omgående.

Det er totalt røykeforbud i SFO. Forbudet gjelder også i SFO´s uteområde.

Barn i SFO drevet av kommunen er ulykkesforsikret. Forsikringen gjelder:

  • innenfor SFO´s område i ordinær åpningstid
  • på direkte vei til/fra hjemmet
  • utflukter og reiser arrangert av SFO/skolen
11. Samarbeid med andre instanser Når det gjelder barn som har eller står i fare for å utvikle funksjonshemming, skal ledelsen i skolen/SFO, etter samtykke fra foreldre/foresatte, ta initiativ til den nødvendige kontakt med helsetjenesten, skoleadministrasjonen, pedagogisk-psykologisk tjeneste o.a.

I flg. opplæringslovens § 15-3 skal personalet ved SFO skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenestens side.
Uten hinder av taushetsplikt skal personalet ved SFO av eget tiltak gi opplysninger til barneverntjenesten, når det er grunn til å tro at barn blir mishandlet i heimen eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, jfr. lov om barneverntjenester §4-10, §4-11 og § 4-12.
Det samme gjelder når et barn har vist vedvarende alvorlige adferdsvansker, jfr. lov om barneverntjenester §4-24.
Også etter pålegg fra de organer som er ansvarlige for gjennomføringen av lov om barneverntjenester, plikter SFO´s personale å gi slike opplysninger. Slike opplysninger skal normalt gis av rektor.

Personalet i SFO skal, på linje med øvrige tilsatte i grunnskolen, i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra sosialtjenestens side, og de skal av eget tiltak gi sosialtjenesten opplysninger om slike forhold. Av eget tiltak kan opplysninger bare gis etter samtykke fra eleven, eventuelt fra foreldre, eller så langt opplysningene ellers kan gis uten hinder av taushetsplikt. Jfr. opplæringslovens § 15-4. Opplysningene skal normalt gis av rektor.

12. Taushetsplikt For de tilsatte etter opplæringsloven gjelder reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven §§ 13 til 13 f tilsvarende, jfr. opplæringslovens § 15-1.
13. Forholdet til kommunenes internkontrollsystem SFO drives i samsvar med kommunens internkontrollsystem, forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler, samt andre forskrifter og bestemmelser som er eller vil måtte bli gjort gjeldende.