Det betyr ikke at man ikke kan rydde etter dette, tvert om. HRS oppfordrer til rydding gjennom hele sommeren og høsten.

Slik blir du med på årets ryddeaksjon
Alle kan delta med å rydde strender. Enten du rydder alene, sammen med familie, venner, arbeidsplass eller lag/forening.

Det du må gjøre er:

1: Klikk deg inn på www.ryddenorge.no og registrer hvor du skal rydde. Kanskje noen allerede har ryddet der eller planlegger en ryddeaksjon?
2: Bruk gjennomsiktige avfallssekker for rydding. Har du ikke avfallssekk selv, kan dette hentes på rådhuset i Kvæfjord i åpningstiden (9-15). Du kan også høre med HRS for å få utdelt sekker.
3: når du er ferdig med å rydde kan du vege om du vil levere avfallet til HRS (strandryddeavfall er gratis å levere). Eller du kan gi beskjed til HRS om at avfallet er klart til henting. Da er det viktig at du gir beskjed via avfall@hrs.no. Legg gjerne ved et bilde av avfallet og forklar hvor det er plassert. Husk å sikre avfallet for vær og vind, og at sekkene er plassert i i en utkjørsel slik at det er trafikksikkert å stoppe for og ta med avfallet.

Bli en strandridder
Også i år kårer vi en vinner pr kommune som blir Årets strandridder. Dette er en lag/forening (med organisasjonsnummer) som har deltatt på årets aksjon og meldt dette inn via ryddenorge.no.

Vinneren får både diplom og en pengegave på 8 000 kroner til sitt lag/forening. 

Vi ønsker også å se bilder fra ryddeaksjonen. Disse kan sendes til avfall@hrs.no. Vi kårer også et vinnerbilde hvor fotografen får 1 000 kroner.

Hva med et ryddetokt?
I år har HRS og Midtre Hålogaland Friluftsråd et godt samarbeid med In the same boat, som er en organisasjon som reiser rundt langs kysten for å rydde områder som er vanskelig å komme til. In the same boat er allerede i gang med å rydde, og vil også komme tilbake til høsten for å rydde mer.

Her kan du hjelpe!

1: Vil du være med i crewet ut å rydde eller har tips til områder som er forsøplede? Ta kontakt med Kim Ingebrigtsen i Midtre Hålogaland Friluftsråd, kim.ingebrigtsen@narvik.kommune.no/ 957 35 102

2: Vil du rydde et område hvor det ikke er tilgjengelig bilvei, kan In the same boat hente avfallet. Dette vil du kunne gjøre gjennom hele sommeren og ut mot midten av september. In the same boat kommer en siste runde til vår region i september/ oktober. Ryddeavfallet må derfor være samlet opp og rapportert inn i god tid.
Sikre avfallet for vær og vind. Gjerne ved å plassere en stein oppå sekkene. Avfallet må også sikres for havet, og må plasseres godt over flogrensa. Pass på at sekkene er tilstrekkelig knytt igjen, og at det ikker noe mat i sekkene. Da er sjansen større for at fugler og dyreliv også holder seg unna avfallet. Meld inn ditt ryddedepot via denne lenken:  https://www.levendehav.no/depot/

Din aksjon betyr mye
Hver eneste avfallsbit som blir ryddet, har mye å si for naturen og miljøet. Tusen takk for at du er med på årets ryddeaksjon!

Mer info finner du også på www.hrs.no